küsimused Madis Raukase saate juurde

Teine saade füüsik Madis Raukasest on ETV eetris pühapäeval 12.02.2012 kell 20:00 ja kooliõpilastele mõeldud Rohelise kooli viktoriini küsimused on järgmised:

  1. Millise lahenduse on välja pakkunud Madis Raukase töörühm, et saada rohkem valgust valgusspektri kollases ja rohelises piirkonnas? Selgita lühidalt sõnade „fosfor“ ja „fosfoor“ tähendusi.
  2. Millise inimesele nähtamatu valgusspektri osa abil leiavad porod lume seest toiduks samblikke?
  3. Isa pärines Jõhvi kihelkonnast, ise sündis ta Sankt Peterburgis Jekaterinhofis. Juba 10-aastaselt rajas koju keemialabori. Töötas veskipoisina Eestis ja õpetajana Venemaal, osales 1924. aastal Oudova delegatsiooni juhina Lenini matustel. 1951. aastal asus tööle Tartu ülikoolis, pannes aluse luminestsentsiuurijate koolkonnale Eestis. Kellest on jutt?

Vastuseid ootame nagu ikka aadressile rohelinekool@veebiakadeemia.ee

Vihjeks õpetajale

„Püramiidi tipus“ sarja saade „Madis Raukas – manipulatsioonid valgusega“ kõneleb valgusest ja uute valgustite väljatöötamisest. Tähelepanu keskmes on LED-valgustid, mis kunagi välja vahetavad meie viimased hõõgpirnid. Uute valgustite tehnoloogiast kõneleb USA Osram Sylvania arenduslaboris töötav Madis Raukas. Saadet vaadates saab õpilasele puust ja punaseks selgeks, mis on üldse valgus ja millised on erinevad valgustid. LED-valgustid on koha leidnud ka meie gümnaasiumite uues füüsika õppekavas.

Telli järgmise saate eelinfo e-postile või jälgi “Püramiidi tipus” teavitusi Facebook’is:

Jälgi “Püramiidi tipus” teavitusi Facebookis:
Telli iganädalane saate eelinfo e-postile:


See postitus kuulub rubriiki Roheline kool. Bookmark the püsiviide. Kommentaarid ja trackback-viited on suletud.

Üks trackback-viide

  1. […] Kaido Kama võrukeelset reisikirja purjeka Lennuk ümbermaailmasõidust.2. Madis Raukase saade (vt küsimusi)Õige oli „keraamilised fosforid“. Segadust tekitas see, et teadlane hääldas sõna […]

  • Toetajad

    ESF TeaMe Archimedes      Haridus- ja Teadusministeerium