küsimused Liisa Matisoo saate juurde

Seitsmes saade on ETV eetris pühapäeval 18.03.2012 kell 20:00, koos bioantropoloog Elizabeth Matisoo-Smithiga kaardistame inimkonna – ja koduloomade – rännet. Kooliõpilastele mõeldud Rohelise kooli viktoriini küsimused on järgmised:
  1. Kuidas selgitab Elizabeth Matisoo-Smith kanade jõudmist Lõuna-Ameerikasse enne Kolumbuse avastusretke ja kuidas on looga seotud maguskartulid.
  2. Nimeta kolm asja, mida akadeemik Richard Villems oma intervjuus „Püramiidi tipus“ saatejuhile Mihkel Kärmasele ütleb Aafrika Eeva kohta.
  3. Kui maadeuurija Thor Heyerdahl küsis 1947. aastal Raroia saarte vanameestelt, kust suunast Tiki tuli, meenutas üks neist, et Tikil oli kaasas lähedane sugulane Maui ja tema tuli… Kust?

Õpetajale vihjeks

„Püramiidi tipus“ sarja saade bioantropoloogist Elizabeth Matisoo-Smithist seob maateadust ja geeniteadust. Otstarbekas oleks saadet vaadata nii geograafia- kui ka bioloogia (geneetika) tundides. Akadeemik Richard Villems sündinud jutuvestjana selgitab, kuidas kulgesid inimkonna rändelained sünnipaigast Aafrikast üle terve maakera. Asja aitavad selgitada inimese mitokondriaalne DNA, ka sea, kana ja koguni roti DNA. Keeruline, aga sama nauditav kui Hercule Poirot.

Programmiga Genographic, mille eesmärgiks on kaardistada inimkonna rännet, on seotud teisedki Eesti teadlased.

See postitus kuulub rubriiki Roheline kool. Bookmark the püsiviide. Kommentaarid ja trackback-viited on suletud.
  • Toetajad

    ESF TeaMe Archimedes      Haridus- ja Teadusministeerium