järgmine saade: kõnetuvastus

Maailmas on ligi 200 riiki ja räägitakse pea 7000 erinevas keeles. Kuid keeli, mida arvutitele õpetatakse, on vaid viiskümmend, nende seas ka eesti keel. TTÜ Küberneetika Instituudi foneetika ja kõnetehnoloogia laboratooriumis tegeldakse tarkvara arendustega, mis lubavad inimestel arvutiga eesti keeles suhelda – infot pärida, teed küsida, lasta vahemaid arvutada, aritmeetilisi tehteid teha, kõnet tekstiks teisendada jne. Kõik need rakendused on kättesaadavad juba ka nutitelefonis. Kuidas kõnetuvastus täpselt toimub, selgitavad Tanel Alumäe ja Einar Meister.

Seekordne saade on eriline aga selles mõttes, et nähtud teaduse tulemust saab hõlpsalt omal nahal järgi proovida:

  • Lisatud intervjuus seletab Tanel Alumäe kõnetuvastuse toimimist ning tema loodud tarkvaraga on lisatud ka masin-transkribeeritud subtiitrid videole, tulemus näiteks selline:

Ei seisne mitte selles et keegi istub seal arvete eest ja õpetab talle sõna maitset see seisneb selles et kogutakse hästi suur kõnekorpus ja siis öeldakse et et arvuti selleks leiaks sellest korpusest seaduspärasused mis on ohus.

See postitus kuulub rubriiki eelinfo. Bookmark the püsiviide. Kommentaarid ja trackback-viited on suletud.
  • Toetajad

    ESF TeaMe Archimedes      Haridus- ja Teadusministeerium