küsimused kõnetuvastuse saate juurde

Kümnes saade on ETV eetris pühapäeval 08.04.2012 kell 20:00 ning teemaks kõnetuvastus. Kooliõpilastele mõeldud Rohelise kooli viktoriini küsimused on järgmised:

  1. Mis kohta (ja miks) saatis kõnetuvastusseade Tallinn-Varssavi marsruudiküsimise peale küsija „Püramiidi tipus saates?
  2. Kui pikk on minimaalne paus, mida kõnetuvastus võib pidada sõnavaheks (Einar Meisteri sõnul)?
  3. Millisest kirjandusteosest (pealkiri+autor) pärineb järgnev katkend:
 “Sa kuulsid, kuidas ma selle robotiga kohtusin,” alustas Alvin. “Tema valduses peavad olema hindamatud teadmised minevikust, mis ulatub aega, mil linna, nagu me seda praegu tunneme, ei olnud veel olemas. Võib-olla saaks ta meile isegi rääkida maailmadest, mis asuvad väljaspool Maad, sest ta tegi kaasa Meistri rännakud. Õnnetuseks on tema kõnelülitused blokeeritud.”

Vihjeks õpetajale

Püramiidi Tipus kõnetuvastussaates kõnelevad Tallinna Tehnikaülikooli foneetika ja kõnetehnoloogia laboratooriumi teadlased Einar Meister ja Tanel Alumäe, kuidas õpetada arvuti eesti keelt jagama. Kõnetuvastus võimaldab ilma tavapärase tippimiseta arvutivõrgust infot pärida, teed küsida, lasta vahemaid arvutada, aritmeetilisi tehteid teha ning mis kõige tähtsam – kõnet tekstiks teisendada. Paljudes keeltes suudab arvutiprogramm seda kõike juba päris edukalt. Saade keeleteaduse, arvutiteaduse ja füüsika piirimailt.

See postitus kuulub rubriiki Roheline kool. Bookmark the püsiviide. Kommentaarid ja trackback-viited on suletud.

Üks trackback-viide

  1. […] tõsta.Korporatsioon Ugala ja selle lipukiri: isamaa, sõprus, ausus.10. Kõnetuvastuse saade (vt küsimusi)Kõnetuvastusseade saatis küsija Varssavi asemel Kassarisse, sest teadis vaid Eesti […]

  • Toetajad

    ESF TeaMe Archimedes      Haridus- ja Teadusministeerium