küsimused Kristy Kultas-Ilinsky saate juurde

Neljas saade on ETV eetris pühapäeval 26.02.2012 kell 20:00, peategelaseks Kristy Kultas-Ilinsky ja kooliõpilastele mõeldud Rohelise kooli viktoriini küsimused on järgmised:

  1. Kristy Kultas-Ilinsky ema põdes Parkinsoni tõbe, abikaasa Igor Ilinsky töötas aga neurokirurgina. Saates on juttu, kuidas kirurgia abil on püütud leevendada Parkinsoni haiguse vaevusi. Millist leevendust ravi tõi?
  2. Milline ajus toodetav virgatsaine ehk neurotransmitter kindlustab keha motoorikat kontrollivate närviimpulsside ülekande talamusest ajukoorde?
  3. Aastal 2008 ilmusid Kristy Kultas-Ilinsky mälestused pealkirja all „Nii nagu see oli“ („The Way It Was“), eesti keeles sisalduvad need raamatus „Kultaste saaga“ (2010). Millist pealkirja soovitas Kristy Kultas-Ilinsky mälestusteraamatule tema isa, omaaegse Tallinna esinduskohviku Kultas rajaja Nikolai Kultas?

Vihje õpetajatele

„Püramiidi Tipus“ neljas saade on Kristy Kultas-Ilinsky ja tema abikaasa Igor Ilinsky elutööst aju uurimisel. Saade võib olla inimeseõpetuse tunnis abiks inimaju ehituse ning selle toimimise keerukuse selgitamisel. Selgub, millist osa etendab vaheajus paiknev talamus keha motoorika juhtimises ja kontrollis. Kirjeldatakse Parkinsoni tõve tekkemehhanismi avastamist.

Geenitehnoloogia võimalustele Parkinsoni tõve ja teiste ajuhaiguste ravis keskendus ka „Püramiidi tipus“ eelmise hooaja saade molekulaarbioloog Mart Saarmast.

See postitus kuulub rubriiki Roheline kool. Bookmark the püsiviide. Kommentaarid ja trackback-viited on suletud.

Üks trackback-viide

  1. […] paeladest. Viitamisega evangeeliumile tuldi üldiselt toime.4. Kristi Kultas-Ilinsky saade (vt küsimusi)Andsime kaks punkti, kui oli mainitud, et operatsioon leevendas üht parkinsoni tõve sümptomitest […]

  • Toetajad

    ESF TeaMe Archimedes      Haridus- ja Teadusministeerium