küsimused Arvi Parbo saate juurde

Viies saade on ETV eetris pühapäeval 04.03.2012 kell 20:00, peategelaseks mäeinsener ja -tööstur Arvi Parbo. Kooliõpilastele mõeldud Rohelise kooli viktoriini küsimused on järgmised:

  1. Aastal 1978 omistas Elisabeth II Austraalia tööstuse arendamise eest Arvi Parbole aadlitiitli. Sir Arvi Parbo perekonnavapil leidis koha ka töösturi eriala iseloomustav elukas. Kirjelda teda!
  2. Millised uuringud andsid Arvi Parbole ja ta kolleegidele juba enne proovipuurimisi aimu Olympic Dami rikkalikest maavaradest?
  3. “Kuulen, midagi koliseb panni põhja peal. Tõstan panni vee pinnale, suurt kivi liiva ja väikeste kivide seas näha ei ole. Ega see ometi kuld ei ole, peaks kolakas olema, mis niisugust kolinat teeb. Vaatan. Jah on. Uuri suurune ümmargune tükk ja uuri paksune ka.“ Nii kirjeldab oma elu leidu 20. aprillil 1932 üks eestlasest kullaotsija Austraalias. Mees pöördus siiski 1937. aastal kodumaale tagasi. Tema Austraalias sündinud pojast Aleksandrist saab Eestis teadlane, insener, professor, kes paneb isa päevikud 2009. aastal kokku raamatuks. Mis on kullaotsija poja perekonnanimi?

Vihje õpetajatele

„Püramiidi Tipus“ saade kõneleb mäeinsener Arvi Parbo tööst kaevanduste arendamisel Austraalias. Saatelõigud on heaks lisamaterjaliks majandusgeograafia ja keemia õpetamisel, selgitatakse geoloogide tööd maardlate avastamisel, kaasaegse metallurgia tehnoloogiaid. Selgeks saavad Austraalia tähtsamad maavarad. Soovitame lugeda ka ajalehe Roheline Värav 2010. aasta septembri- ja oktoobrinumbreid, kus leidub lühendatult Arvi Parbo kõne «Maavarad ja tulevik». Töösturi kõnet kommenteerib samas keskkonnateadlane Erik Puura.

See postitus kuulub rubriiki Roheline kool. Bookmark the püsiviide. Kommentaarid ja trackback-viited on suletud.

Üks trackback-viide

  1. […] jälile jõudis see, kes võttis kätte raamatu „Kultaste saaga“.5. Arvi Parbo saade (vt küsimusi)Töökas loom Sir Arvi Parbo perekonnavapil: kuldne mutt.Ühe punkti said need, kes märkisid […]

  • Toetajad

    ESF TeaMe Archimedes      Haridus- ja Teadusministeerium