küsimused inimese motoorika saate juurde

Kaheksas saade on ETV eetris pühapäeval 25.03.2012 kell 20:00, teemaks inimese motoorika uurimine. Kooliõpilastele mõeldud Rohelise kooli viktoriini küsimused on järgmised:
  1. Tartu Ülikooli teadlased imiteerivad katsekambris Afganistani 40-kraadist kuumust. Katseisik kõnnib seal higistades. Milline hormoon tema veres huvitab Tartu spordifüsiolooge iseäranis. Kuidas peegeldab selle hormooni tase vastupidavuslikku töövõimet?
  2. Selgita veebiakadeemia materjalide põhjal Mati Pääsukese väidet: „Võit jõus on kaotus lihase vastupidavuses.“
  3. Kes on kirjutanud? “Igaüks võib tugevaks saada, sest inimene sai juba siis, kui ta hällis lamas, looduse käest passi kaasa, et ta niisama tugevaks võib saada, nagu näiteks mina, kusjuures samal ajal aga saatan ise surub kätte sarnase elu, mis nooruse jõudu hävitab… /—/ Maailmarekorditega on meil korda läinud inimjõu (kehajõu) piire kõigis üksikute lihasgruppide liigutusviisides matemaatilise täpsusega kindlaks määrata.”

Vihjeks õpetajale

Ka noor inimene, õpilane peab hoolitsema oma lihaste tööshoidmise eest. Musklite atrofeerumine võib areneda ka siis, kui kuu aega üksnes arvuti taga istud. Noore inimesele loomulik lihaskude asendub rasvaga, kui vaid hamburgereid sööd. Neid ja teisi tarkusi Tartu Ülikooli spordifüsioloogide töömailt toob „Püramiidi tipus“ inimese motoorika saade.

See postitus kuulub rubriiki Roheline kool. Bookmark the püsiviide. Kommentaarid ja trackback-viited on suletud.

Üks trackback-viide

  1. […] vastuse andis Thor Heyerdahli Kon-Tiki raamat: Maui tuli Purast.8. Inimese motoorika saade (vt küsimusi)Hormooni nimi: prolaktiin ja mida vähe palavas pingutades selle tase tõuseb, seda parem […]

  • Toetajad

    ESF TeaMe Archimedes      Haridus- ja Teadusministeerium