küsimused Siiri Iismaa saate juurde

Üheteistkümnes saade on ETV eetris pühapäeval 15.04.2012 kell 20:00 ning külaliseks molekulaarkardioloog Siiri Iismaa. Kooliõpilastele mõeldud Rohelise kooli viktoriini küsimused on järgmised:

  1. Südame siirdamisel võetakse see elutähtis organ välja doonori rinnaõõnest ja viiakse retsipiendi rinnaõõnde. Aeg selleks toiminguks on piiratud. Kui palju on õnnestunud Victor Changi instituudi teadustöö tulemusena tegevjuhi Robert Grahami sõnul seda (ka südame ühest paigast teise transportimiseks vajaminevat) ajavahemikku pikendada.
  2. Milliseid rakke nimetab Siiri Iismaa terminaalselt diferentseerunuteks?
  3. Millisest Eesti ravimtaimest (tarvitatud südamhaiguste raviks) on jutt? Kasvab elamute läheduses ja umbrohtunud prahipaikadel. Eestis tavaline, kuid mitte igal pool. Mitmeaastane rohttaim, võib kasvada rohkem kui meetri kõrguseks. Õie väikesed, valkjasroosad. Ravimina kasutatakse taime ürti. Toime ületab raamatu „Eesti NSV ravimtaimed“ (1972) andmeil palderjani toime 3-4 kordselt. Mõjub eriti hästi südamepekslemise, vahelöökide ja hirmutunde puhul.

Vihjeks õpetajale

„Püramiidi Tipus“ saadet molekulaarkardioloog Siiri Iismaast võiksid vaadata kõik need, keda huvitab arsti elukutse.

Sidney Victor Changi südameuuringute instituudis selgitatakse, kuidas panna organismis regeneratsioonivõime kaotanud kudede (nende hulka kuulub ka südamelihas) rakke uuesti paljunema. Siiri Iismaa selgitab südame ehitust ja stressi mõju südame tööle.

See postitus kuulub rubriiki Roheline kool. Bookmark the püsiviide. Kommentaarid ja trackback-viited on suletud.
  • Toetajad

    ESF TeaMe Archimedes      Haridus- ja Teadusministeerium